selamat datang ke teratak baru annur...peace..:)

14:21 puteri jalanan a.k.a annur 109 Comments


selamat datang hamba suakan,
pada yang membaca serta sahabat taulan,
suka kiranya hamba berkongsi taman,
pada saudara saudari semua sekiranya diizinkan,
taman hamba penuh cerita dan puisi khayalan,
kisah seorang puteri hadapi kehidupan,
moga berguna pada semua kawan-kawan,
menjadi pengajaran serta tauladan.

selendang kuning nama teratak hamba tetapkan,
bukan megah mahupun pertunjukan,
sekadar nama yang terluah ketika pencarian,
hamba gelar diri puteri jalanan,
bukan kerna nama ataupun darjat keturunan,
sekadar berbahasa di alam khayalan,
hamba budak muda tiada banyak pengalaman,
jika adapun cuma hitam putih kehidupan,
tak lebih tak kurang cuma pedoman,
yang hamba sisipkan bagi masa hadapan.

hamba menulis kerana minat dan kesukaan,
bukan kerana nama tidak juga intan,
hadirnya puteri jalanan di alam khayalan,
moga menjadi pengubat jiwa sesiapa yang memerlukan,
laman ini adalah luahan rasa puteri jalanan,
guna madah dan puisi getaran,
sama-sama kita belajar cara nenek moyang berbahasan,
moga kelak jiwa kita hebat layaknya pahlawan,
untuk hadapi hari yang makin kedepan.

-Puteri jalanan a.k.a annur-

 

                                             





You Might Also Like

109 comments:

wangsa said...

as salam annur
tahniah rumah baru sudah dibina sebelum raya
hamba menumpang lalu menjenguk2 kelaman
langsir baru corak polda dot menjadi hiasan
warna warni penuh ceria
tapi ia agak menyilau mata
tulisan kat tepi tu susah pula nak dibaca
langsir warna sekata mungkin boleh diguna juga

hiasan istana agak gelap rupanya
nanti feez ingat rumah misteri pula
kata-kata aluan mu kurang terang untuk dibaca
mungkin boleh letak istana ditepi pula atau tak letak pun boleh juga
atau diganti dengan istana yang agak cerah warnanya
gelap suram ni nanti kita ingat masih ada momoknya...phobia momok pula

annur
budak nakal ni suka gambar misteri ke?
nanti feez ingat awak masih berhalunisasi seperti dulu
tapi kalau itu yg mengembirkan kamu
oklah jugak kalau kamu suka

minta maaf hamba sampaikan
bertadangan kerumah baru orang
banyak pula yang dicakapkan
harap tidak diambil hati
ini hanya luahan hati

hehe,tq! annur akan cuba perbaiki...serius annur mmg tak pandai hias2 ni...kalau xcaya tgokla punya terabur blog hud2 tu annur buat...haha...tapi bila korang bg pendapat,annur suka sgt...apa yg kurang annur akan cuba baiki k...gmbar istana tu annur sukala...tp kena besarkan sikit kot...please...serius gmbar tu cntik sgt bg sy...

background ni pun da pening da nak letak warna apa...takpe2,nnt annur ce cari yg sekata...tulisan tu xok ke?ingatkan da girlish korang suke,hehe...takpe2...annur akan ubah lagi kasi clear..

tq en wangsa...peace...:)

ok2,da ubah...kalau tak tadi da rupe semak samun da,haha...tp rasanya lepas ubah tulisan,bckground da okey...annur pun da angkat2 kening ni tanda puas hati...korang ada apa lagi tak puas hati..haha

ps:ganas pulak si annur ni..isyk...

wangsa said...

annur
tulisan dah ok
budak pompuan tu nape pakai baju cengitu?

annur boleh curi kat iluvislam gambar2 yang lebih sejuk mata melihat
sorry aaa...banyak pula komplennya
orang nak berkreatif gitu gini pula kehendaknya
tapi rumah ni nanti ramai pula yang bertandang
walau annur suka tapi nak buat camna
sebab rumah baru ni, rumah baru kita orang juga...!!!!
kami nak tengok apa2 yang kami suka juga....hehehe...

http://www.iluvislam.com
http://www.iluvislam.com/design/wallpaper.html
http://www.iluvislam.com/fotografi/lensa-hati.html

alah...benci r...ada je yg salah...geram betul annur dgn sdr wangsa ni...haha..gmbar tu cantik tau tak...haha...

okey,annur da kecikkan sikit da...rasanya takdala teruk sgt..at least lagi okey dpd gmbar joker tau..haha,serius gmbar tu sy suka sgt...jgnla mintak sy buang...sedih tau tak...

Anonymous said...

Pertama sekali tahniah annur rumah baru telah dibuka

Tiada kenduri kendara, tiada lagi misteri nusantara

Wah enche wangsa jadi yang pertama ya

Warna bckground sakit mata oh cik puteri jalanan wah kemain lagi nama ;)

Bckground ni biar putih je tenang dan selesa rasanya

-feez aka

yela2,kejap r annur ubah...byk betul songehnya...sabor jela...haha

feez said...

Tq annur

Best best

Aku bangga denganmu

Yang komen serabai mula2 tu mcm bahasa robot tu x blh padam ke pj

wangsa said...

haha...nak uji try test cuba setakat mana gadis ayu muyu mata kuyu ni tahan dengan komen tetamu yang bertandang

ingat...kamu sekarang baru je tinggal dalam perut ular anakonda besar di amazon yg masih berada diatas bumi

kalau nakal lagi...saya pindahkan annur ke jurang marina pulak jauh didasar bumi

annur...nape joker tu masih ikut awak kat rumah baru ni???
boleh tak awak remove gambar joker tu, publish je tajuk dari rumah lama awak tu...??
joker tu asyik mengintai2 je...
suruh dia pergi main jauh2 dari sini
kami tak nak jumpa dia lagi....

hisy...kawan2 i ni mcm mak nenek...kejap ek...annur kasi halau itu joker...haha

feez,komen serabai yg mana ni...oh,komen2 mengarut kat atas tu ke...alah biarla,baru ori..haha,supportla sikit adik orang ni...bgtaula gni...wah...cntiknya blog! barula annur rasa dihargai sikit...haha...

ps:rasanya background ni pun mcm sengal je...

feez said...

Annur beryoga pulak

Joker tu ikut nape isyyy

Enche wangsa kita komen utk kebaikan sampai puas hati dulu

Annur ni cat rumah kaler ntah ape2 mcm koling haha

kurang asam!

wangsa said...

aaaa...tak nak gambar orang
letak la nature background ke, flora ke, hutan ke
kasi background cerah sikit
kalau suram, tak ngam dengan text annur yg kehitaman tu, tak leh nak baca
background jgn ade warna2 gelap

ni gambar orang meditasi ye....
aaa..annur mencari misteri lagi...

text dalam posting ...jangan curi tulang kopi pasta (copy-paste) dari blog sebelumnya, atau dari blog org lain
sebab text background colour akan ngikut sama

annur kena rajin taip balik
baru dia ngam dan sekata dengan posting background
kalau tak dia berbalam2
tak cantik, tak ayu, takk kuyu muyu...

text posting kena macam text dalam komen ni
text black colour on pink posting background
baru seragam, sekata dan sedap mata melihatnya
text tak perlu ada color background sendiri

kena rajin tulis
kalau tak nanti saya antar awak ke ....

feez said...

PJ,

1. Background cer cuba putih. Kemas dan bersih x sakit mata, tulisan atas dia pun senang baca n x sakit mata.

2. Kenapa komen yg previous ni jadi berkumpul kat atas tu semaknya.

Takpe kita cuba perbaiki, dh puas ht nanti baru kita berkarya.

wangsa said...

hhmmm....pinkies pastel colour
baru terserlah keayuan gadis mata kuyu muyu

hhh...akhirnya....

tapiiii....istana misteri tu macam ada momok je
kalau annur suka istana misteri tu, letak je gambarnya kat tepi blog

blog header letak title dan pantun tu je

warna blog background dah pastel, text pantun pengenalan tu kena letak warna gelap la pulak

yeah...joker dah balik kampung halaman beraya...lega
joker pun dah pindah ke kampung, tak akan balik kesini lagi selama2nya
terima kasih annur

okey,yg ni okey ke tak...pucat sikitla...korang kan annur jadi gadis 'ayu'...haha...feez,komen berkumpul ni tak okey ke...mcm best je sy tgok,kita leh komen atas komen,haha...

ok sdr wangsa,siap!...cmne skrang...okey ke tak...feez,ada sebarang kritikan lagi tak...leh cepat2 ubah...kalu tak nnt malula i...haha

feez said...

Ok boleh la,

Emm tajuk blog selendang kuning tu cuba bagi sebaris knape dia jadi

Selenda
ng
Kuning

Gitu?

Tajuk/nama kena gah ka baru kuat...ni cam lemah je tajuk tu (actuakky tak suka coz selendang kuning tu mcm tok sami atau kepercayaan mistik2..errk)

Sian PJ..teruk kena lyn selera kami berdua. Maaf ya PJ demi kebaikan bersama. Lenguh nanti sy picitkan wahahaa

feez said...

Ok dah sebaris tapi cuba fint lain utk tajuk tu mcm tulisan budak tadika je gulung2 tak best

feez said...

*font typo error

walaupun tajuk blog selendang kuning,tp xda pun ciri2 kekuningan disitu...haha,sorila ek..annur ni mmg fail bab2 gini...yg simple2 retila...nsb baik korang ada bg pendapat...feez,tajuk annur da ubah,gmbar istana letak tepi...jadi tajuk tu agak memanjang...tapi tajuk tu tolongla jgn persoalkan...itu hak veto admin...haha

okey tok nenek...

wangsa said...

sebelum hamba pergi beradu
hamba nak semak rumah baru
hhmm...
background - ok lulus
tajuk..ok lulus

istana misteri tu apa signifikannya?
tulislah sesuatu tentang istana tu
gambo nya kome letak le kat bawah sikit
ni lebih tinggi dari posting area
tak ngam


annur puteri yang rajin kan....kan...
annur nanti minta tolong taip balik puisi pengenalan tu online dalam poting area yek....
tak nak nengok textnya ada white background on pinkies posting background...tak ngam
nampak pelik

first impression masih nampak kecomotannya
annur puteri ayu yang rajin kan...

kalau dah update nanti , pasti rumah baru nampak gojes mabeles..

ok wassalam...

korang ni kan....betul2 buat annur rasa.........

feez said...

Tajuk font lain PJ

dan besar skit boleh?

feez said...

Ah sorry internet lembap

Komenku disiar, perubahan dah PJ buat ok la font dan saiz tu.

Ermm tentang istana minang ni ape significant?

pj bukan org nogori pun haha

ala,itu simbolik je...jeles ke...haha

jgnla panggil PJ,da mcm nama jalan da...haha

feez said...

Abis tu memg annur puteri 'jalanan' pun..mcm nama jln la haha

sdr wangsa,annur tgok okey je da...kamu kot yg salah tgok...haha

tapi jgnla disingkatkan jadi PJ,nampak tak semenggah...haha

wangsa said...

mata mu sudah kuyu muyu
sebab tu kamu tak nampak keganjilannya

tak cantik la...

taip balik contentnya direct dalam posting area
cer..tengok betul2.....text tu ada white background..
macam copy paste je...
bukak mata kuyu tu besar2....

boleh ka...kan...taip la balik...

oh,annur nmpk...tulisan kat post kan?nnt annur buat,skrang nak g kedai jap,haha

salam annur... wah dah ada blog baru... selamat hari raya ya

wangsa said...

yup...betul3
yang kat posting tu
annur kena taip direct dalam posting area baru text dia tak da background pelik

pandai annur....

Anonymous said...

Salam puteri jalanan a.k.a annur
Cntik sungguh rumah baru,
Memg sesuai dngn jiwa wanita,

Ak brminat dengan puitis mu,
Walaupun ak bkn jiwa sastera...(hihihi)

Bila ku tatap tiap bait ayat mu,
Teringat akn sahabat lama yg menghilng,
Dtmbh pula nick trbru mu puteri jlnan yg sering shbat ku gunakn.
Myb kebetulan,

Utk mu annur salam lebaran,
*hnya pndangan sepi

selamat hari raye noob...duit raya jgn lupe hulur...haha

salam lebaran...mungkin betul kita kawan lama kot?haha...ala,annur bukan bersastera sgt pun,kwn ni budak sains...haha

wangsa said...

salam kasih sayang kepada annur serta pengunjung istana baru ini
tahniah dan terima kasih annur kerana sudi melayan karenah, perangai, tabiat, kelakuan serta ntah apa2 lagi yang kami lakukan pada annur

warna istana baru annur ni sama kale dengan warna baju bonda kesayangan saya
sejuk dan menyamankan

ada masa, panjang umur kita bertemu lagi di alam maya ini bersajak dan berpuisi bersama2 dengan kawan2 - feez, kepompong, d'light dan ramai lagi

wassalam!

yeah,ada org panggil teratak kita istana la...hehe,nnt lepas raya kita berkarya sama2 k...korang jgn risau,sy ni budak sains,bersastera ni pun kebetulan...bukan reti sgt pun,memandai je...haha

Anonymous said...

puteri gunung itu aku.
bayangan lalu menjelma menyamar sebagai mimpi.
pandangan alam yang tinggi tempat bersemayamku dan dia.
keris kecil sumpahan kami yang terlerai suatu ketika nanti.

Puteri Gunung

hmm,salam perkenalan...:)

wangsa said...

annur puteri ayu mata kuyu muyu

u sudah janji sama saya mau tulis semula itu posting aarr....
masih nampak white background on the text laa...
tak chantek maa...

bila mau tulis semula?
saya mau tengok update malam ini juga sebelum saya balik raya wooo.....
ini blog kita lepak hari2...
mau tengok semua chantek...neat and tidy wooo....

halo apek...wa suda buatla...cuba lu tgok betui2...haha

wangsa said...

hhhhmmmm.....akhirnya
thank you arrr...

buat camtu jugak utk posting2 seterusnya
kena rajin taip dalam posting area
kalau kopi pasta lagi ..nanti saya lelong awak kat apek ikan rebus...tau...

tapi apasal kedudukan video kedua tu kekiri
video tiara tu kat tengah pulak
awak kekenyangan buka puasa ke...

tolong seragamkan balik - letak dua2 kat tengah...tau...

itu pun wa sudah ubah...lu apek lmbatla...
haha

ehem2,sejak bila aku jadi apek jual ikan ni padahal kan aku ni puteri kayangan,kahkahkah...en wangsa marah ka...?

wangsa said...

terima kasih annur
istana ini sungguh berseri-seri
macam istana agong yang baru kat jalan duta tu....
semangat sikit nak menyambung berpuasa puisi
hhmm...ini malam kedua akhir ramadhan
malam esok malam penamat ramadhan bulan yang mulia

sedihku bukanlah sangat sebab sudah tidak boleh berterawih dan beribadah yang lain
aku orang biasa2 saja
mungkin kepompong akan benar2 menangisi berakhirnya ramadhan
kepompong rajin berqiam dan rajin juga berdoa utk kita semua
sejuk perut ada kawan macam kepompong

sedih adalah kerana aku akan kehilangan ketenangan yang dirasai disetiap detik waktu ramadhan
tiada bisikan2 jahat momok2 yang selalu menghasut diri
detik ramadhan Tuhan kurniakan ketenangan tulus mulus kedalam hati
Maha Baiknya Tuhan

panjang umur, banyak yang hendak dikongsi disini

kepada d'light
berselokalah dengan bahasa yang kebanyakan kami2 disini fahami
luahan hati anda tentang pencarian dan kerinduan terhadap Nur Muhammad itu terlalu tinggi buat kami
kami gusar dengan bahasa2 sebegitu
takut engkau terlalu berada diawang-awangan sana
tak tergapai tangan kami mencapaimu jika kamu terlepas terbang entah kemana
kami ini sangat prihatin sebenarnya

kami2 ini biasa2 saja
kongsikan dengan kami seloka gurindammu dengan bahasa yang kami fahami...ok

aah DLight,kami ini semua biasa2 saja...annur tak pandai pasal nur muhd tu..takut i u sebut2 benda tu..haha...kitorang gnila,kadang2 waras,kadang2 mereng...baru seimbang...hmm,sejuk rasa jiwa tgok umah baru ni...pink melepink..mcm ayu sgt je,haha...takpe2,lepas ni annur akan blaja cara2 menjadi seorang yg lebih ayu muyu...cuma takut korang ngantuk je tgok puisi ayu...haha

papapun,selamat hari raye buat kengkawan semua...jgn risau,jgn takut,tegur je kitorang kat sini,kitorang sgt2 open pada sesiapa...nak kutuk maki hamun pun kitorang okey...cuma jgn lebih2la...annur ni penakut orgnya...hehe

selamat hari raya,maaf zahir batin...peace...:)

feez said...

Curahkan...curahkan hatiku berkata
Buat apa simpan luahkan saja, muntahkan semahunya
Esok masih ada
Esok belum lagi raya
Mungkin juga lusa
Atau lusa pun belum tentu juga

Laman segar bugar bak sayur segar ini tak habis-habis menyapa
Asal saja kubuka terus kucurah longgokkan apa saja
Ini bahasa kita
Bahasa orang merdeka
Tiada sengketa, tiada yang menghalangnya
Annur puteri jalanan sediakan jalan untuk berkarya
Untuk dikongsi bersama

Mataku pandang ke tv kaca
Tapi tanganku ligat mengetuk papan huruf buta
Satu dua tiga empat lima
Alif ba ta sa


ya betul...disini tiada siapa akan merendahkan bakat2 yang lain...luahkan,curahkan...sama2 kita belajar memahami kalam sendiri...

tiada kisah dari latar belakang apapun jua,
berbahasa ibunda tetap jadi pilihan kita,
bukan menolak kepesatan dunia,
tapi jika dibiar usang kutakut semua jadi kenangan semata...

Nice blog..harap da coretan yg lebih hebat lagi di blog baru.
Slamat hari raya Puteri Jalanan

Assalammu'alaikum... tumpang lalu. Hamba suka puisi, walaupun hamba juga aliran sains tulen asalnya...

Selendang kuning + puteri jalanan = teringat bait2 lagu ulik mayang lah....

Apa2 pun tahniah blog yg bagus... teruskan.. selamat hari raya...

selamat hari raye...maaf zahir batin...nantikan post terbaru ya...da ada,belum dipost je...hehe

peace...:)

yeke,samela kita...hehe...ulek mayang?adoi...mmg lagu feveret tu...hehe

selamat hari raye...peace..:)

ops,lupe jawab salam,w'salam...hehe

Anonymous said...

hmmmmmmmmmmmmmmm.....tp kalo stakat tukar kat blog... ikut kata2 kwn.... ikut nasihat kawan....juz 2 show yg u bkn annur yg dulu, yg kononnya berfikir di luar kotak pemikiran manusia... juz 2 show 2 others yg u 'normal'....... n puaskan hati bloggers2..... xpayah lah wehhhh..... juz b who u r!!! fake sgt ko ni annur.. xde pendirian.... selendang kuning ko tu.... iztana misteri.... joker.... ulik mayang ko tu... bwk je... b who u r!!!! nak berubah kene ikhlas dr hati la dear... bkn ikut kate org..... ceria la sgt ko ni annur.... FAKE

suke sgt ada komen2 gni,baru balance...kalau sume mencadang je,susah gak...kdg2 pembangkang pun bagus jugak...

siapa ya nama?salam perkenalan dari annur...:)

annur tetap annur...tak bertukar pun...nnt tgok post terbaru k...peace...:)

jgnle marahhhh...i ni suke jual orang tau...

tq for calling me dear...can i call u fake?hehe...ops,sori...terlebih sudah...peace..:)

Anonymous said...

Ulek Mayang (Jawi: اولق مايڠ) is a Malay traditional dance from the state of Terengganu in Malaysia. It is a ritualistic dance performed to appease or invoke the spirits of the sea and is always accompanied by a unique song also called Ulek Mayang. A traditional orchestra comprising drums, gong, violin and accordion accompanies the dance.[1]
The Ulek Mayang is said to have its origin in an ancient tale about a sea-princess who fell in love with a fisherman. The princess abducted the fisherman's soul, leaving his body unconscious. His friends entreated a bomoh (shaman) to heal him. When the bomoh conducted the healing ritual to bring the fisherman's soul back, the princess appeared and responded by calling on five of her sisters to her aid. The battle between the bomoh and the six princesses continued until the seventh and the eldest princess appeared and put an end to it.
"I know your origins,” says the eldest princess, and she commands everyone, "Let those from the sea to return to the sea, and those from the land to return to the land."
The grateful bomoh and the fisherman’s friends present the princess with coloured rice as an offering to the spirits of the sea. This practice, along with the Ulek Mayang dance, continued until the Islamic revival movement of recent decades.

Anonymous said...

Ulek mayang ku ulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri
Ulek mayang diulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya dua

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggol sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya empat

Puteri empat berbaju serong
Puteri empat bersanggol sendeng
Puteri empat bersubang gading
Puteri empat berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya enam

Puteri enam berbaju serong
Puteri enam bersanggol sendeng
Puteri enam bersubang gading
Puteri enam berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya tujuh

Puteri tujuh berbaju serong
Puteri tujuh bersanggol sendeng
Puteri tujuh bersubang gading
Puteri tujuh berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Tuan puteri berbaju serong
Tuan puteri bersanggol sendeng
Tuan puteri bersubang gading
Tuan puteri berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Ku tahu asal usul mu
Yang laut balik ke laut
Yang darat balik ke darat
Nasi berwarna hamba sembahkan
Umbok mayang ku umbok
Umbok dengan jala jemala
Pulih mayang ku pulih
Pulih balik sedia kala

siapa ni...banyak sgt info yg diberi,tima kasih...:)

Puteri Tujuh jika diseru ia cepat datang... lebih2 lagi yg kpd suka pakai selendang kuning...

Puteri dua berbaju serong, puteri empat bersanggol sendeng, puteri enam bersubang gading dan puteri tujuh berselendang kuning... ada empat orang puteri saja yg suka dtg kat alam manusia jika dipanggil, mereka semua baik2..insyaAllah... puteri kelima puteri jalanan yg suka jalan2 dan berpuisi....

tima kasih utk info itu wahai sdr anaknda bertuah...barule sy tau...sy suka2 je letak nama selendang kuning ni...tup2 jadi persoalan pulak,hehe...sy jenis orang yg ikut mood...:)

Anonymous said...

"walaupun tajuk blog selendang kuning,tp xda pun ciri2 kekuningan disitu...haha,sorila ek..annur ni mmg fail bab2 gini...yg simple2 retila...nsb baik korang ada bg pendapat...feez,tajuk annur da ubah,gmbar istana letak tepi...jadi tajuk tu agak memanjang...tapi tajuk tu tolongla jgn persoalkan...itu hak veto admin...haha"

ikut mood ke selendang kuning ko tu ?????????

aah,marah ke pun...hehe

Anonymous said...

kakak ko yg ala2 highlander tu ape citer??? bile naik court??

aku tak tahu papa citer.ko citerla aku dgr...aku rasa ko lebih tau dpd aku...ce cter...

Anonymous said...

lorrr....aku tanye sbb aku xtau la sengal...kalo aku tau, aku xtanye la ko... ko ni... org tanye btau je la.. kalo xnak btau ckp je la ko xtau...... adik kakak same je sengal. menyusahkan masyarakat....

Anonymous said...

ulek mayang la sgt.. tu yg sampy sengal pale otak..
pastu konon2 kene pukau! hahahahahahahahahahaha lawak kot... memalukan agama je...

Anonymous said...

sabar anon ye, semua org kat malaysia ni tgh tunggu keputusan dari pihak berkuasa, kite kene banyak bantu manusia yg dlm kesesatan, bkn maki hamun diorang k, kalau terlepas hukuman kat dunia ni, kat sana nanti msh ade.so anon di atas harap bersabar tgu polis n pihak mahkamah wat keje ye. annur tu mmg kalau org xseblah pihak die, die melenting, diorang tak stable, kite same2 tgu ye....


-insan kerdil-

yup.aku xtau.sbb tu aku tanya ko balik.sbb tgok ko mcm tau.aah kami penyusah masyarakat.ko sakit tang mana?kalu lawak,gelakla puas2.pastu mesti ko lega.sbb tak abis2 cari kisah org lain.kisah hidup ko tu da cukup setel ke.

insan kerdil,aah melenting keje sambilan sy.slalu hepy je bosanla pulak.marah sekali skala apa salahnya kan.awak mesti tak penah melenting kan.hebat.

kepada anon dan insan kerdil:

Sukar untuk kita menerima hitam,tapi senang untuk kita sendiri menjadi hitam. Kamu setuju?

Anonymous said...

Hitam ? Dr segi ape? Cube bg detail skit. Dr segi Perbuatan@pertanyaan anon Di ats?

Hitam putih coklat biru ungu kuning merah..kelabu. Semua pilihan Kat tangan kite.. Kite sendiri yg choose. Masing2 ade otak. Bley pikir baek buruk,Itam putih. Blaja tgi2 pun x guna kalo xleh pilih kaler..dlm pale otak dok set senang nk jd Itam. -TIVE THINKING..
Alasan je la if evry fault yg lps disebabkn 'senang utk kita sendiri menjadi hitam'
Kalo rase senang sgt nk jd hitam..gelap ms dpn..

It's da same thing for sum ppl yg selalu mention 'takdir..'

padahal semua trltk Kat tangan kite. Kite leh pikir baik buruk sblom wat ape2. Memang le kite manusia biase, xde yg perfect. Tp kite dikurniakn otak utk brpikir..

hehe,cakap lagi dan lagi...bila sampai masanya,kata2 ni semua akan dilemparkan semula pada yang berhak...hehe,teruskan sayang...siapa yang marah dalam blog ni mmg suatu bahan lawak yang menarik...erm...yummy..haha...ini blog orang gila,jadi sesiapa yang masuk aku kira sama perangai mcm aku jugak...hohoho...

teruskan marah ye...hati2 dgn perkataan tu...berat tu tanggungannnya...hehe

lepas ni kalau apa2 di'takdir'kan utk ko,kalau ko rasa nak nangis ke,sedih ke,ko datangla sini ye...aku akan sambut ko dengan hati yg terbuka sepertimana aku penah sambut kawan2 aku dulu...no hal la,kawan2...

kau sedang bercerita soal 'takdir'...tunggu dan lihat sayang...siapapun ko,aku ttp syg...haha

Anonymous said...

Annur...Takdir mmg dah tertulis.. Tp kite sebagai manusia, xseharusnye gunakan takdir sbg alasan..setiap ape yg berlaku, kite sbgai manusia normal, kene pikir dulu sblom wat keputusan..cube awak pikir.. Pasangn suami isteri yg bercerai.. Rata2 semua jadikn takdir sebagai alasan diorng bercerai, sedangkn keputusan tu kite sendiri yg buat. Kiter yg choose.. Kiter yg kene pikir baik buruk sblom wat keputusan..Semua Kat tangn kite...kite yg Lafaskn most..
nak@taknak..ye@tidak..Itam@putih..kite yg choose..nak sy bg detail panjang lebar example ape yg sy maksudkan ke nasuha suhana oiii.

Mungkin kurng jelas utk annur ttg ape yg sy post ttg takdir Kat ats tu.. Sy ni xpandai berpuitis2. So agak kasar skit. Tp xbrmakna marah. Jgn sempitkn pemikiran.. Jgn amalkn -tive thinking awak tu... Sy rase.. (rase je lah kan) awak yg marah2 kot. . But u pretend dat ure not...

sory if I ckp u mcm x matang..n msh x leh terima pendapat org lain yg xsekepala ngn u...n seems like u not on da track.. We were talking bout our own opinion 'sukar utk kite terima HITAM,tp senang utk kite sendiri jd HItam..' n I put 'takdir' as the example. But then u twist around n highlight dat 'takdir' as big issue (mayb td ade salah paham kot ttg takdir tu n xclear ttg Apa yg dmaksudkn..)but u keep silent bout da topic dat u urself brought up.... HItam..

Semua yg kite discus ni juz opinion n y u lak ckp blog u ni blog org gila.. Juz sbb insan kerdil tu ckp u x stable ke? U noe what, xstable ni topic yg Luas.. Cube jgn sempitkn pemikiran awk tu.. Ape yg die ckp xstable tu, Dr segi emosi awak laa..
Bkn mentally awak..
Nasuha aka Suhana aka annur.. Sy mohon ampun maaf ye kalo Kate2 sy yg direct 2 da point n xberbunga2 n xberpuitis n panjang lebar ni ade mengguris hati anda k. N my advise.... Buang sifat -ive dlm diri kita.. Jgn emo2.. Kalo marah, luahkn perasaan marah tu, xyah pretend2 k.. .. Jgn slalu mengaku diri sndri Gila tau ..kanke ape yg kite ckp adalah doa....
Nanti kang btol2 jd giler..

haa...gnila best...ckp lembut2...sejuk je hati dgr...okey..sy terima nasihat2 awak...kita kawan k? 0-0...

salam perkenalan dari annur...:)

Orang gila tak kacau(ganggu) orang takpe... tp selalu yg orang yg mengaku tak gila yg selalu kacau(ganggu) orang gila...

Sebenarnya orang gila tak pernah kacau orang.... Jadi jangan kacau orang gila...huhuhu...

sdr Ab,sabor...sabor tu sebahagian dari iman...hihi

kita semua da jadi kawan...sbnrnya apa yg anon cakapkan tu byk je betulnye...annur saje ngusik...tup2 jadi kawan...kan best gni,semua orang berkawan2...baru amannnn dunia...peace..:)

ya betul kita semua kawan... sabor selalu...senyum selalu...

Anonymous said...

Baik x semestinye kawan.... Jahat x semestinye lawan..

wujud ke istilah musuh di sini?di blog ini?haha

Anonymous said...

Banyak anon yg berbeza Kat Sini k. Harap maklum. Konpius ye. Mesti ingt anon yg same kan

Anonymous said...

Adoiii.. Mcm bebdk kecik le ko ni annur. Btol2 xmatang. Musuh yg dipikirkannye.... Hmmmm. SakitTy..sakittttt

Anonymous said...

Masalahnye.. Normal ke si highlander dhada tu? Xde sape pun kaco die kot. Tp die yg gile wat kaco kt tpt awam...xke gile namenye tu...

-aku org biase je-

Anonymous said...

Wow, nice one, aku setuju komen diatas, ce tgk, die takde Nye nk reply ttg pendapat ko kan, beriye bg soklan. Tp putar belit bile org lain bg pendapat. Ni lah manusia.. Lumrah alam weh. Buang mase je bg pendapat pnjg lebar..

Anonymous said...

Ko ingat semua yg komen Kat Sini nk ke jadi kawan ko? Sure ko ramai kwn kan? Berkwn ngn kwn2 Kat alam maya ...

Anonymous said...

Sory, I'm not here 2 b ur Fren..Juz visit n drop my opinion regarding da issue.. Really2 not intrestd 2 b ur fren..

Anonymous said...

Kalo nak Aman Dunia bkn dgn Berkawan.. Silap dpt kwn tkt jd kes jn ngn dhada nanti.....camne dunia nak peace kalo leh ikut kawan bwk pedang. N leh p serang kwsan org awam cr rezeki.....
Kalo nk Aman Dunia.. G anto akak ko gi kelas agama, blaja ngn guru yg xsesat....k. Bkn pe... Tkt kang die ulang blk ape yg die wat....

Anonymous said...

Bukan kwn x bermakna anda musuh... Narrow minded la dis gal

hahaha...korang betul lawakla..korangla joker kehormat dalam blog ni...teruskan..annur nak gelak jap...kahkahkah...

sesiapa masuk dalam blog ini dan komen sy terima sebagai kawan gila sy..kahkahkah...

Kawan bersembang2 je...
Kawan berpuisi kat alam maya ini...

Ab,komen2 gni tmbah meriahkan suasana...lagipun bukan semua yang anon2 cakap tu perlu ditolak,ada yang benar...tapi keje menginsafi diri tu kan rahsia...pada dunia biar gelak tawa saja...:)

Ya BENAR...

Pribadi yang BERDZIKIR ITU INDAH : ..
Setiap KALAMNYA adalah DAKWAH ...
Setiap DIAMNYA adalah DZIKIR ...
Setiap NAPASNYA adalah TASBIH ...

Setiap PANDANGAN MATANYA adalah RAHMAT ...
Setiap SUARA TELINGANYA selalu TERJAGA ...
Setiap PIKIRANNYA adalah BAIK SANGKA ...

Setiap GERAK HATINYA adalah DOA ...
Setiap SENTUHAN TANGANNYA adalah SEDEKAH ...
Setiap LANGKAH KAKINYA adalah JIHAD ...

Kekuatannya adalah SILATURAHIM ...
Kesibukannya adalah ASYIK MEMPERBAIKI DIRI ...
Kerinduannya adalah TEGAKNYA SYARIAT ALLAH SWT ...

Semoga kita dapat mengambil pengetahuan yang bermanfaat dan bernilai ibadah. .. AAMIIN ..

Anonymous said...

Kesian ko aku tgk weh... Dok ngadap blog cari kwn.. Aku tgk xde pun kwn2 ko yg real komen. Kwn yg kenal ko Kat alam reality.. Kwn2 skolah...best Fren ko pun xpnh komen. Sedaremare ko..sepupu sepapat....... Cian ko....aku doakn yg trbaek utk ko. Moga2 ko dpt ramai kwn kat sini

Anonymous said...

KO NAK TAU AKU SAKIT TANG MANA? AKU NI ORG SUSAH.FAMLY RAMAI. BANYAK TANGGUNGAN. ANAK KAMPUNG. PEGI KEJE CARI REZEKI HALAL. PEGI KEJE DR N9 KE PTRJYA. NAK BELI KETE SKIT PUNYE SUSAH..BERSENGKANG MATE WAT 2-3 KEJE DLM MS 1 HR... KETE BURUK TU JE YG AKU ADE NAK WAT 2-3 KEJE TAMBAH PENDAPATAN UTK SARA ORG TUA AKU NGN ADIK BRADIK AKU.

. KO NAK TAU AKU SAKIT TANG MANA KAN? NI AKU BTAU.KO INGAT X KETE YG PECAH CERMIN TU? KAKAK KAU YG BINGAI TU PECAHKN CERMIN KETE AKU MASE SERANG ARITU. DAH LA INSURANCE X COVER!!!!!! ..KALO KO ADE KAT TPT AKU.. KO TAU LA CAMNE SUSAH IDUP AKU XDE KETE CR REZEKI.. KO LAIN LA.XDE KOMITMEN,XPYH SUSAH2 TANGGUNG FAMLY.ANAK ORG SENANG..24JAM LAYAN INTENET.
MEMAMG BTOL2 BINGAI,XDE SIVIK.OTAK LTK KAT LUTUT. BLAJA UIA. ABIHKN DUIT KERAJAAN... PTPTN PUN XABEH BAYAR, ADE HATI SERANG
KERAJAAN.... MMG MENYUSAHKN MASYARAKAT.KALO HUKUMAN KAT DUNIA XSETIMPAL NGN APE YG AKAK KO BUAT. AKAK KO TANGGUNG LA KAT SANE NANTI..

Anonymous said...

DAH TU SKNG LPS KES BODOH KAKAK BINGAI KO TU. KERAJAAN DAH KUAR NOTIS PENIAGA KECIL XLEH WAT BISNES MCM SLALU KAT SITU ATS FAKTOR2 KESELAMATAN PENJAWAT AWAM!!! . HIlANG 1 LG PUNCA REZEKI PENIAGA2 KECIL UTH TAMBH PENDAPATAN. SKNG AKU NAK DGR KOMEN KO.. STAKAT MINTAK MAAF.AKU XLAYAN

luahkan lagi jika itu pengubat hati...aku faham...jika segan,guna email pun aku terima...tapi terus terang,bukan kakak aku yang buat kereta2 kat situ mcm tu,itu tindakan arwah...kerana pertuduhan khianat(merosakkan kereta2) dan cubaan membunuh(meletakkan pedang di leher) da digugurkan atas sebab memang bukan kakak aku yang buat...harap maklum...biarlah pihak berkuasa ambil tindakan keatas silap kakak sy...keadaan semasa kejadian sangat rumit utk diterangkan...hanya saksi yang tau kisah ditempat kejadian...dan bukan berpandu kepada media2...harap maklum...

aku minta maaf walaupun kau mungkin tak terima...aku minta maaf...

ttg kes peniaga kecil,kami seluruh family meminta maaf pada yang terlibat...

kepada anon,sy ada kawan didunia realiti.cuma terlalu banyak pergaduhan di alam maya,terlalu banyak dan melibatkan orang kita,hentam menghentam,caci mencaci,keji mengeji,musnah memusnahkan,maka sbg salah satu komuniti maya sy rasa perlu turun dan sediakan tempat bagi mereka semua bersatu...jika itu pun salah dimata awk,sy tak bole buat papa...sy minta maaf...

zack said...

fuhhh gila jiwang karat

zack butthurt ke...=p

Anonymous said...
Xplosive said...

KO NAK TAU AKU SAKIT TANG MANA? AKU NI ORG SUSAH.FAMLY RAMAI. BANYAK TANGGUNGAN. ANAK KAMPUNG. PEGI KEJE CARI REZEKI HALAL. PEGI KEJE DR N9 KE PTRJYA. NAK BELI KETE SKIT PUNYE SUSAH..BERSENGKANG MATE WAT 2-3 KEJE DLM MS 1 HR... KETE BURUK TU JE YG AKU ADE NAK WAT 2-3 KEJE TAMBAH PENDAPATAN UTK SARA ORG TUA AKU NGN ADIK BRADIK AKU. . KO NAK TAU AKU SAKIT TANG MANA KAN? NI AKU BTAU.KO INGAT X KETE YG PECAH CERMIN TU? KAKAK KAU YG BINGAI TU PECAHKN CERMIN KETE AKU MASE SERANG ARITU. DAH LA INSURANCE X COVER!!!!!! ..KALO KO ADE KAT TPT AKU.. KO TAU LA CAMNE SUSAH IDUP AKU XDE KETE CR REZEKI.. KO LAIN LA.XDE KOMITMEN,XPYH SUSAH2 TANGGUNG FAMLY.ANAK ORG SENANG..24JAM LAYAN INTENET. MEMAMG BTOL2 BINGAI,XDE SIVIK.OTAK LTK KAT LUTUT. BLAJA UIA. ABIHKN DUIT KERAJAAN... PTPTN PUN XABEH BAYAR, ADE HATI SERANG KERAJAAN.... MMG MENYUSAHKN MASYARAKAT.KALO HUKUMAN KAT DUNIA XSETIMPAL NGN APE YG AKAK KO BUAT. AKAK KO TANGGUNG LA KAT SANE NANTI..

Marquezygjq said...

Masalahnye.. Normal ke si highlander dhada tu? Xde sape pun kaco die kot. Tp die yg gile wat kaco kt tpt awam...xke gile namenye tu... -aku org biase je-

Anonymous said...

believe that wearing pink over pink is [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren homme[/url]as a shopping bag? Use, super practical in [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]important tips and tricks that you must [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren pas cher[/url]plus-size ones? For the first few months [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] thought of vision on baby clothes. she wants [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] golfing cart is your option. An amateur