"copy paste" 3 puisi berangkai dari Sang Hinggap...

12:49 puteri jalanan a.k.a annur 23 Comments


sumber gambar: theinfjcafe.blogspot.com


1:

Aku hadir disetiap masamu,
Untuk melihat wajah yang aku rindu,
Walaupun kusembunyi dalam jasad seribu,
Tapi semuanya kerana dirimu,
Yang tak mampu hidup tanpa kehadiranku...

Dalam jasad kutumpang semangatku,
Untuk mencari dia yang sering menyeruku,
Senandung cintanya selalu memberitahu,
Bahawa dia ada disitu...

2: 

Wahai kamu,
Ya kamu...
Mari lihat mataku,
Mari lihat wajahku,
Apa yang kau temu?

Kau lahirkan permainan dalam diriku,
Sehingga rasa yang tinggal semua beku,
Senyumku tampak seolah pilu,
Tapi semua cuma permainan jika kau mahu tahu,

Ada sesuatu dalam diriku,
Yang kau tertinggal untuk ambil tahu,
Kerana teka teki diriku tiada siapa akan mampu,
Jelaskan semua yang telah kubuku,
Berjilid jilid telah ku lakonkan untukmu,
Dengan niat kau ketahui sesuatu,
Bahawa tindakanku bukan kau penentu.

3:

Cintaku umurnya abadi,
Tiada sempadan masa mampu halangi,
Kerana pabila cinta bisikkan rasa hati,
Lautan masa sanggup kurenangi,
Walaupun jasad bertukar setiap kali...

Andai tersebar kisahku ini,
Kuharap sesiapa jangan selidiki,
Biarkan ia tetap rahsia ilahi,
Moga semua yang membaca ingat pesanku ini...

Jika dilanggar semua yang kuterang,
Jasad tak senang hati tak tenang,
Kutumpang lalu dibalik bintang,
Sekadar mengucap salam sayang...

Izinkan aku berundur disini,
Panjang umur kita berjumpa lagi,
Kepada sesiapa yang tercari-cari,
Telah kudatang sebentar tunaikan janji...

-Sang Hinggap-

You Might Also Like

23 comments:

Annur...., Siapa sang hinggap tu?

Ab,annur pasti dia adalah seorang manusia...hmmm...

Anonymous said...

mcm nih br best.. he2..=)

~dark~

ye,en Dark suka misteri2 kan?hehe...bukan selalu tau sang hinggap datang melawat,sekali sekala je...ini pun copy paste dengan izin...

Anonymous said...

copy paste sape punya? kata annur punya.. he2..=)

~dark~

sang hinggap punyeee....annur ni tukang penyampai je...:)

Anonymous said...

owh..kata la nk sampaikan.. ok
=)

ok tak puisi dia?annur saja copy paste kongsi2 ngan korang...mana tau ada yg suka dan feel...

Anonymous said...

suka.. feeell.. he2
=)

agak misteri la..tapi feel kan?hehe...annur suka yg no 3 tu...mistik gitu...mcm sumpahan pun iye gak...apa komen dark?

Anonymous said...

siapakah gerangannya? malaikat maut? iblis? jin? syaitan? Dia? nur Muhammad? Aku? biarlah rahsia.. hehe...

anon,dia tu siapa pun annur tak pasti...tapi penulisnya menamakan dirinya sang hinggap...

ps:eh,anon ni dark ke?

Anonymous said...

yela.. sape penulis tu?
~dark~

sang hinggap,annur terjumpa puisi ni,annur tgok menarik,annur pun copy paste la...hehe

Anonymous said...

hmm.. ingatkan annur nye.. kalau annur punye.. mesti sambung cerpen.. haha..
~dark~

haha,annur kan tukang penyampai je...hehe...mane reti nak buat puisi misteri gni...ayat2 dia mcm 'something'...itu yg annur teruja nak kongsi ngan korang semua...harap korang suka...:D

Anonymous said...

sape sang hinggap tu? ada blog ke?
~dark~

sang hinggap tu xda blog...dia cuma seorang penulis senyap je...dia taknak identiti dia dibongkarkan,itu saja...jgnla tanya pasal dia lagi,ce discuss pasal puisi dia...kan itu lg best...:)

"cintaku umurnya abadi,tiada sempadan masa mampu halangi,kerana pabila cinta bisikkan rasa hati,lautan masa mampu kurenangi,walaupun jasad bertukar setiap kali..."

annur suka puisi yg misteri atau puisi cinta?? hehehe...

Cinta ilusi....

sambil muka senyum..ngehhh(>_<)

Sesungguhnya...
kasihanilah pada diri....
yang menjelajah dunia akhirat,
sedang mengaku diri 'mahabbah',
mengaku mencintaiNya,
tetapi meminta-minta padaNya,
untuk menjauh mudarat,
dan meminta manfaat sahaja...
Betapa kau bukanlah hambaNya,
melainkan hamba makhluk,
hamba nafsu,
hamba 'hawa',
dan hamba syahwat semata-mata....
Sedangkan pencintaNya,
memilki batu ujian,
untuk menguji wang logam,
'memilki penukar' dan,
'penaksir wang'....

Wahai diri...
Apakah gerangan ini?
Apa yang dikatakan,
bukan pada tempatnya...
Bercakap wajar,
dalam suasana tertentu,
sementara berdiam,
dalam keadaan tertentu jua...
Ada saatnya untuk memandang,
dan ada saatnya untuk menunduk,
dimana 'amil; yang hakiki?
agar dapat menemani,
menjadi pedoman diri...

Wahai diri...
jadilah seorang juara...
seorang 'siddiqun'..
banyakkan ibadah,
untuk berkah,
yang kau kunyah...
sementara Allah menganugerah,
usah mengambil,
yang 'syubhah',
agar 'dzauk'Nya sentiasa kau punya,
apakah...
kau ingin kehilangan,
satu-satunya,
rahmat yang terpaling indah?....

SUBHANALLAH ...!!

Ab,annur suka puisi tak kisah pun apa jenisnya...asalkan annur boleh rasa "feel" nya...da memadai bg annur...:)

Ayu,teruskan meluah...annur suka baca...:)

Anonymous said...

The God of Universe
The God who create Sky and Earth
God is unknown
yet feel the presence

the wind blows against
the silent you,that is so pleasant
"i'll sing a little song"

the peaceful time
and the sorrows
of a small heart appeared

when you stare at me
i can't really breathe

soon everything
will reach the sky
just swaying,swaying,swaying
and floating there
you can stand in the wind
flowing far away in the stream

even the tiny world in our tiny hands are glittering, shining as
if we're inside a dream

peaceful time will passes away silently
lets quietly disappear so
that no one can interfere
quietly...
please

~light~

:)