Puisi pagi: walaupun berpura-pura tu perlu,tapi janganlah selalu sangat...

11:21 puteri jalanan a.k.a annur 3 Comments

sumber gambar: artstudiosnorarts.deviantart.com

1: 
disatu petang yang indah.

Bosannya.
Bukak lagu sambil duduk tepi jalan tunggu ayah.
Wah.lagu matilah kau,once.
Matilah kau...lalala~
Nyanyi dengan muka emo.
“woi! Gila ke!” tiba2 satu suara lelaki dari dalam kereta.
Buat muka tak tahu sambil nyanyi lagi kuat dari tadi.
Dalam hati matilah kau! Aku takda mood,kau jangan kacau.
Nyanyi lagi sambil gerakkan kaki.
Muka takda perasaan.
Tiba-tiba.
Menggelinjang  macam orang gila.
Rupanya kena gigit semut api.
Tak guna.
Woi semut.dengar ni.
Matilah kau...di dalam hatiku...
Ok,ayah da sampai.
Cerita tammat.

2:
dialog dua beradik sengal.

annur: kekna,pegi buat air.
dhada: kaulah pegi.
annur: malas r.jap eh. *kenyit mata kat dhada*
annur: wah...abah buat air sedap tau...*jerit kuat2 dari ruangtamu,abah dalam bilik*
abah: yeke?*keluar dengan muka terkejut*
annur: iyeee...
abah: jap abah buat.
annur: hihi *sambil kenyit mata kat dhada lagi*
abah: nah air sirap. sedap tak?
annur: wahhhh,sedapnyer! *muka hepy giler walaupun air sirap tu agak manis*
dhada: kurang asam punya budak.*dia pun hirup jugak,poyo jer*
annur: adakala kita perlu guna taktik untuk hidup dengan gembira atas dunia ni. *terus minum lagi sambil muka takda perasaan*

"adakala perasaan memang perlu diekspresikan supaya tak makan dalam"

"panggil aku gila jika kau suka"

"bagiku tiada manusia normal atas dunia ni, kita semua sama, punya gila tersendiri,gila harta,gila kuasa,gila perempuan,gila game,gila kerja dan macam2 lagi gila...ini cuma terma.."

"terlalu banyak diskriminasi dalam dunia gila ni"

"dunia pun gila,jadi apa yang diharapkan dari manusia yang berhidup atasnya?ok,berpura-pura...lalala~"

sumber gambar: weheartit.com

ps:walaupun berpura-pura tu perlu, tapi janganlah selalu sangat,bosan tau tak..senyumlah sikit...

You Might Also Like

3 comments:

Salam ciksu puteri....

Berpura-pura tu boleh, tapi jangan menipu-nipu....

petua utk hilangkan bosan : ... Tido ZZZzzz..

guna taktik tu boleh, tapi jangan guna taktik KOTOR!!

petua supaya tak gila : ... Matilah KAu!!!

huhuhu.... maaf annur, AB melawak je...

p/s : exam tak habis lagi ke??

Salam Tuan Puteri.

Lagu Once itu, di setiap kali 'Matilah kau,' akan aku jeritkan sekuatnya di dalam kereta juga.

Kadang2 bagus juga dapat menjerit. Macam lepas semua rasa.

Tentang dunia dan seisinya gila, kamu lebih faham. Tiada apa untuk aku tambahkan.

Cuma, ya. kegilaan dan masa, keduanya menggigit aku hingga aku masih tercarikan ruang bukan untuk bersenang, tapi untuk bernafas juga payah.

Gila, kan?

*senyum*

Ah, salam untuk kamu juga, Anaknda Bertuah. Semoga sihat selalu, kawan.

-AsaSiaga-

salam semua,

Ab,annur masih dalam demam exam,demam ke?haha...sebenarnya bersukaria je tgok movie kat laptop,hihihi...*kejap ni lagi mesti kena pelangkung dgn mak,ampun makkk...haha~* Ab,annur kalau dalam game,mesti main tipu,abang annur selalu terkena ni,lagi2 main chess...hoho..dan annur selalu akan buat peraturan yg hanya berat sebelah,abg annur pun selalu layan je adik comel dia ni,hahaha...:D

Asa Siaga,salam sahabat,lagu once tu mmg hebat ya?buat annur rasa mcm hebat sgt jerit2 tepi jalan,haha...kalau dalam bas pulak siap gerak2 kaki,mcm bagus je...eceh..ttg kegilaan dunia?isy,ini bab sensitip...kena cerita kadang2 je,kalau tak nnt kita pun menjangkit jugak kegilaan dunia...dari peringkat pemimpin sampai kerakyat,semua pun ada penyakit ni,tapi ya,diskrimasi selalu berlangsung diatara keduanya...nak buat camana kan,dunia mmg begini,ditelan mati mak,diluah mati bapak pulak...layankan jela...hmmm...
Asa Siaga,kalau tension,datang selendang kuning leh hilangkan tekanan kot?cewah...:D