puisi petang: cerita petang tadi...

16:42 puteri jalanan a.k.a annur 69 Comments

sumber gambar: alanagkelly.blogspot.com

"aku sangat suka membaca buku kehidupanku sendiri..."
petang ini,
aku duduk termenung merenung langit sini,
bersama kekanda yang aku sangat kasihi,
kami berbual tentang semua yang ada dihati,
adakala kami ketawa dan menangis tanpa henti,
kami berdua memang begini,
jika bukan pada adik beradik sendiri,
pada siapa lagi kami mahu luahkan rasa hati,
kerana manusia suka menjauhi manusia seperti kami,
yang digelar gila..oh itu terma manusia zaman kini.
tak mengapalah jika itu hukuman buat kami,
kami terima tetapi selagi aku bernafas di dunia ini,
jangan sesiapa sakiti kekanda yang aku kasihi,
kerana sakitnya bakal menjadi sakitku jua jika kamu mahu mengerti.


sumber gambar: madmonkeyes.deviantart.com


"setiap orang akan ada masa 'weng'nya sendiri dan ini masaku."

"jarang manusia dapat memahami diriku, kerana bila aku sudah mula bermimpi selalunya aku sangat lena"









You Might Also Like

69 comments:

Anonymous said...

penchinta

kengkadang bila selalu happy,kita lupa pula bagaimana rasanya bila sebaliknya..betul kan..kene hargai jugak walau dgn apa cara sekalipun...rasanya bagi penchinta,perasaan pun boleh diwakilkan dgn warna...uik,mengarut ler pulok..

annur kan selalunya happy..
jd kan lebih elok jika gunakan kesempatan ni..mana tau,kan...ade menu baru nk dihidangkan...
tp lebih elok annur mendalami dulu..


penchinta

penchinta,annur rasa taknak berblog lagi...kesian korang...sebenarnya owner blog ni gila...jangan ikut orang gila mcm annur ni...

MayangSari said...

ya..kami gila..
kami mcm dah nak mati.

dhada,jom berjabat tangan. kita kembali ke 3 tahun lepas. diwaktu kita adalah manusia yang cuma fikir makan keje tdo je...mungkin dengan cara tu kita akan bahagia.

MayangSari said...

Annur...adakah kesudahan kita berdua ke tanjung rambutan?

MayangSari said...

Best kat sana. Nak ikot tak?

ya,annur rasa begitulah nampaknya.

MayangSari said...

Oh semua.. mood kami berdua skrg ialah rasa nak wat bungee jumping kat curam yang tinggi kat gunung tapi dgn sengaja tak pasang tali.

kat luar ni tempat orang normal je...kita dah terasing sangat ni...elok ke situ je.

MayangSari said...

mati tu best agaknya kan? penatla..

Anonymous said...

penchinta

annur jgn cepat melatah..walupun kita mmg bersendirian,hakikatnya juga kita perlu teman2 dalam pencerahan..

pernah dgr cerita,.kawan mengikut org gila dari sg buloh ke subang..die ikut je belakang org gila tue sambil bertanya,rupanya yg dihajati nya adalah permintaan no ekor dari org gila tue..perkh,sanggup betul mamat nie..nie cerita tambahan je..hehe

penchinta

MayangSari said...

ntah...mood kami berdua selalu sama.
hari ni skali lagi pg ke cc. duduk sebelah2 tapi rupanya mood yg sama.

dhada,ini tanda 3x jumaat je lagi.

MayangSari said...

sapa nak no.ekor dtgla kat kitorng.

MayangSari said...

magnum ke, toto ke.

penchinta,kenapa nak kawan ngan kitorang lagi?kitorang ni orang gila tau x.

MayangSari said...

ok gak 3 jumaat tu.annur ko ada mood nak wat pape tak sbg acara terakhir kita? mkn eskrem ke, petik bunga kat pasu bunga org ke.tak pun kita pegi umah Khalil. umah dia ada kolam ikan.tak pun kita curi bonzai dia.
sian dia, org kutuk dia tapi org tak tahu yg dia sgt baik.

dhada,betul tu,sesapa nak nombor mehla datang kat kitorang,tapi kena bawak pulut kuning dgn ayam masak rendang skali.lapar ni.

MayangSari said...

Khalil dah tenang kat sana. kita pulak serabut kat sini. macam rasa nak hentak tuan punya cc, patu kuar amek air sesuka hati kat seven eleven patu ketuk pale tuan punya cc lg dgn payung sambil sambung online.

MayangSari said...

kuah kari ayam tau. lapar ni.

MayangSari said...

jgn lupa colok tu buang dulu dari atas pulut kuning tu.

Anonymous said...

penchinta

jika kau seorang berjuang hingga titisan..rempuh,tiada harapan..

nantikan disana,di ufuk pemikiran,lalu hayatinya..

annur,dhada..kamu gila pada pandangan org yg kata kamu gila termasuk diri kamu sendiri..tp bagiku kamu berdua tidak gila..tp x perlula penchinta ulas kat sini apa sebabnya..ramai mata dan hati memandang..tak manis..

penchinta

annur sebenarnya ada wasiat terakhir utk pembaca setia selendang kuning.

"untuk bahagia,jadilah orang yang normal,jangan tiru kami,dont do this at home.(dhada betul english annur ni)"

MayangSari said...

don't try this at home. huhu.

Entahlah Sang Pencinta,
mmg jiwa kitorg sgt sakit. lagi pulak tgh tension ni kitorg kat cc byr duit mahal2 tapi tuan punya cc pasang lagu nasyid kuat kaw2.mcm tu ke nak berdakwah?

penchinta,kami ni ditentang semua orang...takda yang faham kami...

woi dhada,janga bocor rahsia.biakpilah dia...cc ni baru semalam tok nenek dia beli.

dhada,meh sini nak bisik,annur rasa kita lebih normal dari abg cc ni...dahla muka mcm kodok.benci aku.

MayangSari said...

yela..ni la akibatnya belajar tak berguru bak kata org. kalo kita kata belajar straight dari Allah, alam dan peristiwa nanti org tak terima. nak paksa2 kitorg cari guru agama. kitorg ni dah sakit jiwa.pegi bercuti kat five star place pun lum tentu akan akan tenang.

kitorg penah merancang nak duduk dalam hutan. macam org asli. mesti best. tapi nanti polis cari pulak. mak jugak yang susah.

Anonymous said...

penchinta

hehehe..dia mmg peminat alunan irama nasyid kot..ada org minat rock pasangnya sampai nk pecah speaker..tp apa boleh buat dh minat dia..xpun dia tue spesis pekak kot..heheh

penchinta

penchinta,jangan ngumpat,dosa.nnt masuk neraka.

MayangSari said...

sumpah best gila duk dalam hutan. kita bawak kain baju. laptop dah takleh guna. bwk alat tulis ngn kertas.ke nak guna kulit kayu utk jd papan menulis?

dhada,annur pun pernah merancang nak dok hutan.tp kat dalam hutan ada pau kaya tak?

dhada,kena bawak torchlight tak?jangan lupa bawak ridset.nyamuk banyak.

MayangSari said...

jom kita plan macam mana nak duk hutan nak?

kita bwk pisau rambo. tu je dah cukup. tapi kena bawak baju jugakla sket2. kalo kita dah stabil nanti k.na bwk anak2.

dhada,dengar lagu hijab kekasih.best time2 gini.

hah?serius ke ni?kalau serius,jom balik,kita packing baju.

MayangSari said...

kita kena belajar hidupkan api.cara paling mudah, kita upah sorg org asli.

rasa2 orang asli tu marah tak kita nak nyibuk2 kat hutan?kita ni bukannya tau apapun,ntah2 baru 3 hari da mati kering dalam hutan tu.

Anonymous said...

penchinta

kengkadang pun ada pakar ranjer dalam utan pun boleh sesat jugak tau dalam utan..jgn main2...

dalam mencari guru,kita bukan boleh dipaksa2...sebenarnya guru lagi takut untuk mengambil murid takut apa yg muridnya bawa tidak tertanggung..jd jika benar empunya badan dah bersedia menerima amanah,baru jalan...

tapi,dalam hal menuju pada jalan ini,sememangnya akan ada yg tersungkur..itu mmg telah ditetapkan...

penchinta

MayangSari said...

tak payah bwk mcm2.berat.cukup dgn seluar askar, boot yg tinggi(supaya tak didedet pacat), pisau rambo.jgn lupa rantai yang ada nombor badan tu.

dhada,bedak kena bawak tak?jenama enchanteur ok tak?

MayangSari said...

owh..baju pagoda.

penchinta,pegi balik packing barang.sok kita bertolak ke hutan amazon.

MayangSari said...

kita pegi hutan kat pahang je.sana byk babi hutan.sorry bukan mencarut, tapi mmg betul.tp sgt seronok.

woi dhada.ada babi hutan ke?orang kata kalau kena kejar kita lari zigzag kan?

MayangSari said...

dia takkan kejar kalo ko tak sergah dia.yg penting jgn wat dia terkejut. tak pernah rasa lagi dikejar mereka tapi mmg sgt comel.mcm setongkol je bejalan.

MayangSari said...

eh..kita kena bwk baju striking.
annur..kita nak tinggal kat sana. bukan pegi camping. ni bukan program motivasi.

oh,itu mmg sifat babi hutan ek?kalau kita yang kena sergah babi hutan camne?dhada,comel2 pun itu najis mughollazoh tau tak.tak caya tanyalah ustad.oh aritu kata nak tanya ustad kat tv pasal soalan teka teki,dah wat lum?

MayangSari said...

ya pencinta, kami berdua bukak blog asik2tanyasamahudhudje sbb cinta pada Tuhan yg sgt mendalam.kesudahannya ke bilik besi pulak.hadui...byk juga ku belajar.

tapi serius,tak nak join ke kita duk kat hutan?

woi dhada,jangan mengarut.nnt mak marah tau tak.kemanapun kita,itu semua satu didikan tuhan bagi.relax sudah.

dhada,apa yang kamu belajar kat dalam sana.kongsi r sikit.

dhada,dengar lagu suatu masa m.nasir. syiok wooo

MayangSari said...

Rancangan tv9.

Tanya sama ustaz.

"ustaz, saya ada soalan, apa dia masuk tiga segi, keluar gulung2"

opss..

"soalan seterusnya ustaz, kenapa E sama dengan MC kuasa dua?"

"ustaz, apa itu dejavu?"

Jawap Ustaz, sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui, kita tak perlu bertanya banyak kerana akan membawa kepada syirik ataupun gila.

dhada,kamu jangan main2 blaja.nnt ustad sebat baru tahu.zaman skrang agama itu agama je.jangan tanya soalan fizik.ada faham???!

MayangSari said...

"Ustaz, kenapa kita tak boleh tanya macam2? Betul ke Allah tak bagi? Mana Ustaz tahu?"

Ustaz menjawab, "Astaghfirullahalazim, awak kena banyak mengucap."

huhu...(sori ustaz...ustaz yang suruh tanya)

Anonymous said...

penchinta

:) penchinta nk pegi sgt utan..tp sekarang nie mase untk bersukan dulu..nk repair tubuh badan nie..lemau sgt..kalo jasad x kuat,mcm mane nk lindungi yg kat dalam..tp kalo sama2 kuat mesti jd badang..sbb penchinta ada sesuatu untk dicari..:p

jumpa lgi ya..udah2..pi la jogging ckit..kt situ kan ade taman..ambil udara petang..kalo mengarut2 depan mcm nie lg,lg diorang tekan2 sampai muka kita diinjak2...penchinta marah..kamu berdua marah tak kalo mcm tue?
hehe jgn mara..

penchinta

penchinta,pegilah bersenam.selamat jalan romeo.sapa nak hentak kami,takpe tuhan tu ada.

MayangSari said...

do not make the Hulk angry...
pegila besukan.kitorg tgh wat senaman jari ni.

i don't like when i am angry. (dhada betul tak bi annur ni)

dhada,sepatutnya ustad tu jawab camni,maaf saya tak tahu.annur rasalah kan,dorang kadang2 kena belajar cakap "mintak maaf,sy tak tahu"

Rafiz Rahim said...

Dua2 orang patut diketuk kepala...
Dan ditarik telinga...

da macam chatroom da..huu

Rafiz Rahim said...

Salam Annur dan Dhada, bersabarlah menghadapi dugaan. setiap org pasti diduga dan setiap dugaan pasti ads hikmah disebalikNya.
Allah tidak akan menguji lebih dari kemampuan diri kita sendiri..... Mengadulah kepada Allah atas setiap masalah yang dihadapi, Allah itu Maha Mendengar...
Kalau dilayan emosi masalah yang kecil pun menjadi besar, banyakkan istigfar.
Kalau dilayan ego diri, pasti membawa kepada kesusahan... Lepaskan ego dan banyakkan berserah kepada Allah dan mohon kepadaNya kebaikan di dunia dan akhirat....
P/S mohon kepada Allah, untuk jalan keluar dari kes yang dihadapi... Merungut dan menunjukkan kemarahan merupakan satu pemberontakan kepada ujian yang dihadapi.... Banyakkan bersabar...

Anonymous said...

penchinta

penchinta kembali lagi..huh sib baik tiada2 unsur2 hentaman berlaku..risau juga penchinta..

moga hari ni adalah permulaan satu yg lebey baik dari semalam..

psst,smalam bila merenung langit yg cerah pd waktu mlm,terdapat sebijik bintang yg bergerak bagaikan mahu disusun.,penchinta pikirkan setelit..tp titik bintang tu berjalan dari ufuk selatan ke utara,siap mengelak titik bintang2 yg lain...sungguh menakjubkan..dan ji dinilai kelajuaan,rasenya x masuk dek akal..menakjubkan

penchinta

puisi pagi.......cerita malam tadi;)

Annur jom ajak mayangsari masuk hutan...huhuhu...

annur.........add saya balik...hehehe

salam semua,maaf annur bz skit,huhu...

hmm,penchinta,petanda cantik tu...hehe,maaf aritu salah tafsir,sifir betul,baca je salah...cuba try oren pulak...:D sori tau kalau mengarut...

phateh leqiu,annur da add balik,rasanya da ok kot?hehe...tq sudi singgah...anda sihat? :)

Kembara Rohani,annur suka tengok penjelajahan kamu...serius.lagi2 masa bergambar ramai2 duduk...sweet..teruskan ya! :D

cahaya keharumanku,ruangan komen selendang kuning sememangnya ruang sesuka hati,haha~

sdr Rafiz Rahim,terima kasih untuk sokongan,dorangan,dan lempangan itu,haha~

Bila kamu ketemu cinta kamu di dunia, pandanglah ia sebagai rahsiaNya."

Beza rasanya apabila kita dapat membahagiakan orang lain saat kita juga sedang bahagia. Disitulah kita dapat melihat keadilan dalam merasai kasih sayangNya. Sama-sama menikmati erti KEBAHAGIAAN YANG SEBENAR. Buangkan yang keruh, ambil yang jernih. Selamat berkasih sayang buat semua...selamat malam. :)