Monday, 23 June 2014

puisi bergambar: fahami tentang ini,kau akan mengerti di ceruk mana puteri2 itu sedang bertakhta...


sumber gambar:lovequotes99.com

"jika kau pemuja kesucian diri, maka kau perlu mencarinya melalui kegelapan hati..."

sumber gambar: pinterest.com

"tetapi jika kau pemuja kegelapan asli...kau akan temui di dalam cerahnya diri..."

sumber gambar: r3veblog.com

"kerana kedua mereka sentiasa tertarik kepada sesuatu yang bersifat melindungi...hanya hitam sanggup melindungi putih...dan hanya putih sanggup melindungi hitam...maka,hati2 dengan putih,kau benar takkan mengetahui apa jenis warna yang sedang disembunyikannya...awas juga dengan hitam,kerana di dalam kegelapan itu ia berjaya melindungi putih dan mengangkatnya sebagai seorang puteri raja...fahami tentang ini,kau akan mengerti di ceruk mana puteri2 itu sedang bertakhta..."

11 comments:

Anonymous said...

Keseimbangan hidup, dan diakhir zaman apa yg kita sangka hitam sbnar isinya dlmnya ada putih,

Huakim said...

Kakak marah saya ke?Saya mintak maaf kalau singgung perasaan kakak....

Anonymous said...

Annur,
Awal ramadhan ni nur nak tanam pokok, bagi idea pokok apa yg sesuai, less maintenance but when u see u will smile? Hehehe

puteri jalanan a.k.a annur said...

salam semua..

anon,benar tu...tapi ada yg lagi pelik...dalam hitam ada putih,dalam putih ada hitam...pastu dalam putih yang dalam hitam tu,ada pulak hitam...dalam hitam tentu ada putih pulak...hehe...berlapis2 pulak dah...mengarut je annur ni kan...

huakim,marah apebendanya...mengarut je kamu ni...dah2,jgn fikir mcm2,jaga diri dan family elok2,annur sayang kamu...

nur,ini nak tanam dalam rumah ke atau outdoor?sebab lain kondisi,lain pulak pokoknya...huhu...hmm,kalau indoor,amek money plant je,simple tapi nice dan menyejukkan mata,murah pulak tu...kalau outdoor ek...hmm,annur ni lain sikit...sebab kadang2 annur suka pokok berdaun dan nampak fresh...annur skrang aim osmoxylum je...haha...annur mmg terus terang...pokok tu lawa,lagi2 kalau merimbun,rasa nak cium2...huhu...lebih2 pulak aku ni...haha

Anonymous said...

Oooo pokok yg daun tajam2, sekali tgk macam landak laut warna hijau sedang berkumpul tu k? -nur

Anonymous said...

Nur nak tanam kat luar rumah,rumah baru, pokok sesayur of coz akan ditanam. Serai, limau purut, kunyit, pandan, cili padi, xde la asyik nak membeli bila nak masak pastu x habis kecut dlm peti ais je. Membazir..

Anonymous said...

Pokok osmoxylum yg annur cadang ni nur tanam depan rumah tepi pagar atau tepi longkang keliling rumah bior nampak ada green border..

puteri jalanan a.k.a annur said...

nur,pokok tu leh buat sbg pokok single atau gabung dengan pokok lain...sebab itu pokok renek,tapi kalau nak buat pagaran pun mmg ngam...lawa mcm tepi pantai...nur,lagi satu,ini mmg pokok faveret annur,pokok bunga raja...mcm2 kaler ada,dan sangat senang nak maintain....annur tutup mata pun dia pandai jaga diri...haha...takpun,try jaga pokok2 yang mmg tempatan...bg yang ada bau harum...cth sundal malam ke,kenanga ke,melur ke,tanjung,kesidang,bunga ros kampung,dan paling penting,penuhkan rumah dengan tulang belakang pokok kemboja...hehe...lagi best letak kemboja putih...peh! faveret annur tu...

Anonymous said...

Ikutkan hati nur nak ada nurseri besar mcm kat yong peng tu, nak tanam semua pokok warisan kita hutan kita pokok sapu tangan, tapak gajah dll dah mcm taman botani plak...tapi apakan daya tanah Nur ciput yang oiii
So seadanya la teman menanam

Anonymous said...

Pokok sayur pun yg kocik2 je kalau nak ikut nafsu Nur nak tanam pokok Petai hahahahaha

puteri jalanan a.k.a annur said...

wah Nur...tak boleh jadi ni...jeles annur...haha...eh,tapi syokkan menanam sendiri ni?ada feel...hehe...

sorilah lama tak balas komen,annur dalam keadaan koma lah...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...