Wednesday, 4 June 2014

puisi sang puteri: maafkan aku sayang...mungkin sumpahan itu belum benar2 terlerai...

sumber gambar: favim.com

"hidup takkan selalunya seperti yang kita inginkan...tetapi ia akan selalunya seperti apa yang kita pernah lakukan...balasan dosa silam dan janji keramat terpaksa kita jawab hari ini..."

memaafkan diri sendiri.
mungkin itu perkara yang aku perlu lakukan.
maafkan aku sayang...
kerana menyakiti hatimu...

entah apa yang merasuk diriku...
sehingga aku berkata berlainan daripada apa yang ada di dalam hati...

maafkan aku...

sumber gambar: glogster.com

"sayang...bukan masa yang salah...tetapi itu sememangnya takdir cinta kita...aku tak perlu merayu pada tuhan supaya diputarkan masa kembali, kerana aku kenal diriku sendiri...jika masa berulang pun, aku akan tetap lakukan perkara yang sama...maafkan aku sayang...mungkin sumpahan itu belum benar2 terlerai..."


ps: ini cuma kisah dongeng, penghayatan watak sahaja...maaf.




temui selendang kuning di ruangan mukabuku: https://www.facebook.com/selendangkuning.annur

siri JOM KITA BERKEBUN bermula lagiiii....heeee....:O



rasanya cukup dah masa annur bersedih...kita start balik siri ni...dengan 5 link facebook group di bawah ni...hehe...annur da hampir sebulan join group ni,dan dapat banyak info menarik dari kawan2 kat sana...jadi sesapa yang ada fb tu, jom kita like sesama! banyak yang kita boleh belajar tau....serius,tak tipuuuu...:)
dan please jangan terlepas floria 2014!hehe...




dan tema tahun ni ialah begonia!fuhhhh....demam begonia kot sekarang ni...naik demam nurseri2 di malaysia ni nak supply begonia...hahaha...nasibleee...


selendang kuning sokong! anda bagaimana?

15 comments:

Anonymous said...

Bunga begonia juga ini origin dari mana? - nur

puteri jalanan a.k.a annur said...

ntahnye ye...kejap annur tgok...oh dia kata brazil...ntahnye...tapi pokok tu mmg tak berapa ngam dgn iklim panas mcm kita ni...cameron oklah...tapi kalau resam batu,okey...

hihi,annur pun tak pandai sgt,msh baru dalam dunia bunga ni...:)

Anonymous said...

Ooo, ingatkn rose Jepun mcm kat tepi sekolah Nur dulu... Nur minat pokok sayur... Bunga sikit2 je

puteri jalanan a.k.a annur said...

hehe...nur,begonia ni mmg kadang2 nampak mcm ros jepun...ada gak jenis orang sebut begonia rose...bunga dia mcm ros besornya dan kembangnya...mmg lawa...eh,ros jepun ramai tau peminat dia,ada golongan yg mcm orang gila tanam rj ni...hehe...tapi annur tanam tak menjadi,mungkin tak cukup panas,tanah pun keras je...sabar jela...dah tu,takda mood nak tanam rj lagi...cuma rajin tanam bunga raja je...

sayur?eh...annur pun suka...tapi tak berapa masuk sangat...tanam je,mcm tak menjadi...entahnya...huhu...bunga sikit2 bolela...ilmu tak banyak,tapi minat banyak...kiki...

puteri jalanan a.k.a annur said...

dan nur,perasan tak,begonia ni rupa dia mcm bunga kek...alah,yg orang buat hias atas kek arijadi tu...first time annur tgok depan mata,annur pun pelik,mcm bunga atas kek yg kita selalu nengok tu...hehe,comel...

Anonymous said...

Ha'ah mcm bunga kek. Tanah kena gemburkan sebelum tanam walaupun akar dia 5 inci tapi annur kena gemburkan lebih sekaki dlm kalau tanam atas tanah -nur

Anonymous said...

Lagi satu petua yg Nur pakai adalah, kalau rendam periuk nasi kat ada sisa nasi yg jadi kerak tu, Nur akan letak pada tanah tepi pokok pastu gemburkan sikit. Dulu Nur guna kaedah ni utk buktikan yg beras yg kami mkn tu yg gemukkan kami adik beradik. Mmg betul semua pokok yg selalu letak sisa nasi gemuk belaka. Syarat jgn campur dgn sisa lauk.

Anonymous said...

Lepas tu ibu Nur tukar beras lain hehehe... Tapi faktor jenis beras adalah salah satunya, sbnarnya lps makan kami suka berlekar tidur hehehe. Kalau jenis pokok yg perlu banyak air Nur akak lapiskan plastik beras dalam lubang tu baru kambus tanah then tanam pokok

puteri jalanan a.k.a annur said...

hihi...saya dah agak dahhh....yg bertanya tu le yg lebih pandai dari yang ditanya...ni semua perangkap...cisss...:I

Nur,kongsile lagi...annur mmg minat benda2 gni...ilmu kurang,kita tambahkan...ye tak...:P

sharing is caring...ops,speaking pulak i....

Anonymous said...

Takde tahu byk.. Bukan perangkap pun... Cuma itu je yg Nur tahu, terpaksa jd kreatif sbb kwsn rumahh jenis tanah pasir tapi berangan nak tanam pokok pandan. Pasal sisa nasi tu plak dpt ilham try and error.

puteri jalanan a.k.a annur said...

rumah Nur jenis tanah berpasir...?dekat dengan laut ek?pokok pandan mmg jenis suka tempat berair...tapi bagus jugak idea Nur,lapikkan plastik beras,jadi pengairan takdelah laju,jadi lepas lapik plastik tu,Nur buat campuran tanah ek?pakai tanah apa?

kalau utk suburkan pokok,annur selalu siram pakai air tangan sendiri je...tapi mmg pernah dengar ttg air basuhan ikan,air beras dapat suburkan pokok...kerak nasi pulak ni 1st time dengar...best jugak petua2 gni,Nur,awak joinlah grup fb kelab pencinta bunga dan pokok hiasan,mcm2 petua dorang kasi kat situ...

Anonymous said...

Rumah Nur bukan tepi pantai tapi kawasan tanah pasir. Nur selalu campurkan tanah bakar selepas plastik beras tu... Kira ada sikit takungan air dlm tanah. Tapi x byk pokok yg Nur dpt tanam,

Anonymous said...

Nur xde facebook, xtau knp..
tapi mmg x minat ada facebook. Tapi Nur suka baca blog org lain.. Blog sendiri xde . Lebih suka merantau blog org. InsyaAllah i will keep in Touch here

puteri jalanan a.k.a annur said...

Nur tahu,selalunya pembaca setia selendang kuning,adalah dari kalangan mereka yg seperti annur...jarang bersosial,suka bersendiri,tak suka masuk campur urusan manusia lain,cintakan kedamaian hati...

tapi annur terpaksa bukak fb,disana banyak benda annur boleh belajar,fokus utama pada pokok dan teknik landskap...tu je,yg lain2 sampingan je...annur tak amik port sangat ttg hidup manusia lain...suka hidup dalam minat sendiri je...

apapun,tq sudi jenguk2 annur kat sini,bukan semua penulisan annur baik,ada yang berunsur jahat...jadi mana yg baik,ambillah...yg jahat,anggap saja sebagai ujian dan medan untuk berfikir...gunakan cahaya diri annur untuk jiwa2 naik lebih tinggi dan membesar hebat...itu saja annur mahukan dari kalian semua pembaca selendang kuning...

siapapun,annur sambut dgn tangan terbuka...:)

Anonymous said...

Aminnn... Sama2 lah kita ya -nur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...