Puisi merdeka annur: bahawasanya merdeka itu adalah kebebasan dalam keterbatasan...

19:35 puteri jalanan a.k.a annur 0 Comments

sumber gambar: wadikita.blogspot.com

"SELAMAT HARI MERDEKA! SALAM MERDEKA PEMIKIRAN DARI SELENDANGKUNING ANNUR!"

ramai juga sahabat selendangkuning bertanya maksud merdeka pada annur...
dan untuk pengetahuan semua,pendapat annur begini...

"merdeka itu benar maksudnya bebas...akan tetapi,
kebebasan itu perlulah dalam kewajaran,
ia bermaksud bebas di dalam syarat-syarat hukum kebersamaan,
demi menjaga kemaslahatan umat,
maka kebebasan perlu dalam satu ruang...
sedang ruang itu bila2 masa boleh diubah saiznya...
merdeka bukan bermaksud kau bebas melakukan kejahatan,
tidak!
kebebasan yang aku maksudkan adalah kebebasan yang baik,
adakah selendangkuning menyekat kebebasan berfikir?
jujurnya, tiada siapa mampu menyekat pemikiranmu.
kau sahaja yang mampu menyekatnya,
akan tetapi tindakan adalah sesuatu yang perlu disekat,
jika ianya melibatkan kehancuran dan bahaya pada semesta...
kau harus faham dengan benar perkara ini...
bersederhanalah dalam setiap perkara,
kerana ia adalah jalan yang paling selamat..."

SELAMAT HARI MERDEKA DARI SELENDANGKUNING ANNUR. 

doa annur, semoga annur sendiri dan semua sahabat selendangkuning mampu bebas dari kebejatan, kekusutan, kekeliruan, kebodohan akal fikiran dan segala elemen yang bergabung di dalam diri. Hidup di dalam kebersihan hati dan akal fikiran. Berpijak jelas pada realiti dan berpaksikan imaginasi2 hebat lalu terus maju kedepan mencapai impian masing-masing.

sumber gambar: bertiwi.blogspot.com

"ketahuilah wahai sahabat selendangkuning sekalian yang sangat aku hormati...bahawasanya merdeka itu adalah kebebasan dalam keterbatasan...inilah yang sebenarnya...adakala keterbatasan perlu wujud demi sebuah keharmonian dan kedamaian...dua perkara ini adalah prinsip yang perlu kita pertahankan demi memelihara kemandirian dan kemaslahatan ummah..."


(Penafian: Blog Selendang kuning ini adalah blog yang bersifat santai dan peribadi bertujuan memberi sesuatu yang positif buat anda. Gambar dan video yang diambil dan digunakan adalah dari sumber sendiri, media sosial, forum, group, blog, website serta menggunakan enjin carian yang terpilih. Dan ia digunakan untuk tujuan yang baik untuk manfaat bersama. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab diatas kerosakan, kemalangan,kerugian dan lain-lain musibah yang menimpa kepada sesiapa yang meniru perbuatan di dalam artikel,gambar,video dan lain-lain di dalam blog ini. Sila gunakan akal yang waras sebelum bertindak. Penulis juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komentar yang diutarakan melalui blog ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun pengomen dan tidak semestinya menggambarkan pendirian pemilik blog ini. Segala risiko akibat dari komen yang disiarkan adalah menjadi tanggungjawab pengomen/pemilik akaun itu sendiri. Penulis akan cuba menapis sebarang komen yang tidak bersesuaian. Beretikalah ketika memberi sebarang komen. Semua posting di blog adalah untuk bahan bacaan dan tontonan sahaja. Tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Setiap posting juga tidak berniat mempengaruhi sesiapa. Segala artikel dan puisi di dalam blog ini merupakan satu pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti,organisasi, atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca dan menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya adalah di luar tanggungjawab penulis. Yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan. Pendapat penulis tidak semestinya kekal.  Kepada sesiapa yang berminat untuk mengambil sumber dari blog ini, penulis berbesar hati mengizinkan dengan syarat ianya diberi kredit/backlink ke blog ini iaitu : 2selendangkuning.blogspot.com. Sesungguhnya segalanya adalah milik Tuhan dan kita hanya meminjamnya barang seketika. Harap maaf jika terdapat posting yang melanggar kepercayaan pembaca kerana ianya hanyalah pandangan penulis yang tidak semestinya benar, kemungkinan ada kesalahan, kekhilafan, kekeliruan, penipuan dan kesilapan yang tidak diketahui sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Ianya adalah perkongsian dimana kesahihan ataupun tidak, ianya bergantung kepada penilaian pembaca sendiri. Sila lakukan rujukan dari mereka yang lebih arif dalam bidangnya untuk mendapatkan kepastian. Yang baik itu daripada Tuhan dan yang buruk itu adalah dari kelemahan diri penulis sendiri. Terima kasih. )


ps: semangat sungguh si annur ni...isk isk isk...haha...bertabahla ek korang...layan jelaaaaaa....ahahahahaa....

You Might Also Like

0 comments: