puisi sang puteri: ibu...kerana itukah aku dilahirkan didunia ini?

15:24 puteri jalanan a.k.a annur 0 Comments

sumber gambar: pinterest

"gelap malam...pasti terang...sang mentari...pasti datang...kesesatan perjalanan...rahmat Tuhan...menentukan..."amuk- aku mahu pulang

pernahkah kamu merasa seperti mahu pergi jauh?
mungkin kerana kamu kecewa...
kamu merasa mahu pergi jauh, manusia dihadapanmu sekarang seakan tidak mengertimu?
kamu merasa tidak lagi betah berada ditempatmu kini?
kamu merasa kecewa dengan manusia lain dan sebenarnya kamu kecewa dengan dirimu sendiri?

tuhan,
adakala aku berfikir mahu pergi jauh dari sini.
mengenali orang baru dan lupakan semuanya...

ibu,
jika bukan keranamu,
apapun caranya aku akan pergi jauh dari sini.

"sebuah cerita lama terulang semula,sama tapi tak serupa,watak serupa jalan cerita berbeza,membangkit memori membangkit emosi,sumpah dahulunya kini datang menuntut,janji setia datang menyembah..."


sumber gambar: wootpix

"ketika kita menolak untuk menerima dunia dan kebodohannya, manusia juga perlahan2 membenci...adakala aku berfikir mengapa hati ini begitu keras tidak mahu bersekongkol...jauh disudut hati sana, aku berbicara sendiri...adakah aku dilahirkan untuk menjadi si bodoh yang ikut-ikutan?ibu...kerana itukah aku dilahirkan didunia ini?"

"aku manusia pelakon cerita...dipementasan alam ciptaanNya...bukan sengaja melanggar arahan...kadang terlupa watak dan peranan, aku manusia..."Amuk-aku mahu pulang
"memetik kata2 Pak Maon di hud2: kita mahu arca yang unik dan tersendiri!"

khas untuk semua pembaca selendangkuning, annur bawakan satu komen yang annur rasa sesuai untuk difikirkan dan selari dengan tajuk puisi kita kali ini...jom cekidot! ahahaha...

http://9111tanyasamaituhudhud.blogspot.my/2012/04/apa-itu-kepercayaan-bagi-andajom.html

purba: 2 May 2012 at 00:34

setelah penat meneroka rahsia kalam...arca akn trbentuk tnpa rupa tnpa suara...hnya ukiran yg trukir jauh disanubari insan...kalam seni? Kalam sejati? Atau kalam brtopeng? Nah rasa kan debaran kata2 ukiran ciptaan kita? Rasa? Mgkn dpt..mgkn tidak krn kata yg msih brtopeng keperluan...ya keperluan,sbg insan pnuh kelemahan...brkata pnuh keakuan...sukar sgt megaku kelemahan...paling cekap hidu kekhilafan...tnpa memerhati apa yg dibadan....replika jd rebutan...xda pasti itu keaslian..atau itu brg tiruan...cth-g petaling street bli sepatu adidas harga 30...pkai ori adidas rege 300..siapa nilai yg copy n ori tu? Saya? Atau anda? Bkn keje kita...tp si pemakai yg mampu buat penilaian tnpa prejudis...baru manis...bru bisa memahat arca yg sempurna hanya boleh dinikmati empunya diri...bkn brkata suatu yg xpasti...tanpa bukti....segalanya di jasad sndri..sush2 kaji bulan n matahari...sedangkn bintang brsinar dihati....khas untk para2 marhaen....maaf.

terima kasih kerana sudi membaca!:)

Kepada sesiapa yang berminat untuk mengambil sumber dari blog ini, penulis berbesar hati mengizinkan dengan syarat ianya diberi kredit/backlink ke blog ini iaitu : 2selendangkuning.blogspot.com. Sesungguhnya segalanya adalah milik Tuhan dan kita hanya meminjamnya barang seketika. 


sumber gambar: Saatchi Art

Penafian: Harap maaf jika terdapat posting yang melanggar kepercayaan pembaca kerana ianya hanyalah pandangan penulis yang tidak semestinya benar, kemungkinan ada kesalahan, kekhilafan, kekeliruan, penipuan dan kesilapan yang tidak diketahui sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Ianya adalah perkongsian dimana kesahihan ataupun tidak, ianya bergantung kepada penilaian pembaca sendiri. Sila lakukan rujukan dari mereka yang lebih arif dalam bidangnya untuk mendapatkan kepastian. Yang baik itu daripada Tuhan dan yang buruk itu adalah dari kelemahan diri penulis sendiri. Terima kasih.


Mirrors on the ceilling, the pink champaign on iceAnd she said "We are all just prisoners here of our own device"In the masters chambers they're gathered for the feastThey stab it with their steely knifes but they just can't kill the beast

"Good night" said the night man "We are programmed to receiveYou can check out anytime you like, but you can never leave"

You Might Also Like

0 comments: